Home Actueel Overheid stimuleert productie groen gas

Overheid stimuleert productie groen gas

CO2-neutraal

De Rijksoverheid stimuleert de productie van groen gas uit bijvoorbeeld gft-afval, mest en slib. Groen gas is CO2-neutraal. Om de klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen, is volgens het kabinet veel meer groen gas nodig. Ook voor Provincie Overijssel is deze duurzame energiebron een belangrijke vorm om op in te zetten.

 

Productie groen gas stimuleren

De Rijksoverheid stimuleert de productie van groen gas en heeft hier plannen voor. Bijvoorbeeld:

 • Met subsidies voor ondernemers om duurzame energie op te wekken. Dit kan met de regeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). De subsidie geldt ook voor de productie van groen gas uit biomassa.
  Daarnaast bekijkt de Rijksoverheid of er aanvullende stimulering nodig is.
 • Door groen gas op meer locaties op te wekken. Hierbij wordt gedacht aan mijnbouwlocaties die hergebruikt kunnen worden.
 • Door innovatieve ideeën te stimuleren.
 • Door gemeenten te informeren in welke wijken groen gas ingezet kan worden.
 • Door burgers informeren hoe zij thuis duurzame energie kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door groen gas in te kopen bij de energieleverancier.
   • Verwarmen van woningen
    In sommige wijken blijft gassen nodig om huizen te verwarmen. Bijvoorbeeld in oude binnensteden omdat andere warmtebronnen hier beperkt beschikbaar zijn.
   • Opwekken elektriciteit
    De elektriciteitsproductie kan achter blijven door gebrek aan zon en wind. Elektriciteit kan dan met hernieuwbaar gas worden opgewekt.
   • Brandstof voor vervoerssector
    Vervoersmiddelen hebben brandstof nodig. Hiervoor is brandstof gemaakt van gas nodig in plaats van brandstof uit aardolie. Naast groen gas zijn er ook andere CO2-vrije gassen die hierin een rol kunnen spelen, zoals waterstof.Voor de energievoorziening in Nederland blijft gas voor veel sectoren belangrijk. Ook in 2050. Het gaat dan om hernieuwbare gassen zoals groen gas en waterstof. Vooral omdat andere vormen van duurzame energie niet of beperkt beschikbaar of geschikt zijn. Denk hierbij aan:

Routekaart groen gas

Minister Wiebes beschrijft de inzet van het kabinet om de ontwikkeling van CO2-vrije gassen, als alternatief voor aardgas, te stimuleren. Download hier de Routekaart groen gas.